به گفته دبیر کل انجمن کارفرمایی پتروشیمی بدهیهای گازی با تأخیر یک تا دو ماهه پرداخت میشود.مشترکان خانگی هم قبض آذرماه را دی ماه پرداخت میکنند و پیش از موعد که پرداخت نمیشود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: مهمترین چالشی که شرکتهای پتروشیمی با آن دست و پنجه نرم میکنند مربوط به زنجیره تأمین مواد اولیه است. اگر زنجیره مواد اولیه تقویت نشود و شرکتهای پتروشیمی نتوانند مواد خام مورد نیاز خود را تأمین کنند قطعاً با مشکل مواجه خواهند شد.
معاون برنامهریزی وزیر نفت گفت: اگر ۲ تا ۴ درصد از سود این شرکتهای پتروشیمی در بخش تحقیق و توسعه هزینه شود، منشأ تحولات و پیشرفتهای اساسی برای کشور خواهد شد.
قهرمانی با اشاره به اینکه مطالبات مذکور مربوط به چهار ماه بوده است، گفت: با پیگیریهای دادگستری استان هرمزگان تاکنون ۳ هزار میلیارد تومان از شرکتهای مذکور دریافت و به حساب خزانه دولت واریز شده است.
پتروشیمی بروجن مطالبه مردم و یکی از پتروشیمیهای هفتگانه کشور محسوب میشد. خوابی که برای پتروشیمی بروجن دیده بودند این بود که از طریق خط اتیلن جنوب به شمالغرب به پتروشیمی بالادستی و صنعت مادر تبدیل شود اما این خواب هنوز نه تعبیر شده و نه به وقوع پیوسته است.
براساس نامهی مدیر کنترل تولید شرکت ملی پتروشیمی، قیمت خوراک پتروشیمیها در ۵ ماه نخست سال ۷ هزار تومان و شهریورماه ۵۶۰۰ تومان محاسبه میشود. در این نامه هنوز قیمت خوراک مهرماه و ماههای پس از آن اعلام نشده است.
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: افکار عمومی میخواهند بدانند که آیا ارتباط مالی و سهامداری بین مدیران سازمان بورس و کسانی که اطلاعات پنهانی دارند، وجود داشته یا خیر؛ برای روشن شدن موضوع انتظار شفاف سازی مدیران بازار سرمایه را داریم.
پیشنهاد کمیسیون پتروشیمی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران مبنی بر تسهیل ورود پتروشیمیها به سرمایهگذاری در میادین مستقل گازی مورد تأیید کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی قرار گرفت .
عضو ناظر شورای عالی بورس گفت: با تصمیم غلط دولت درباره نرخ خوراک پتروشیمیها در این مدت کوتاه حدود ١۵٠ هزار میلیارد تومان سرمایه از بورس خارج شد این درحالی است که مابه التفاوت نرخ ۵ تا ٧ هزار تومان برای همه یک سال تولید این صنایع بیش از ۵٠ هزار میلیارد تومان نمیشد و چند برابر این قیمت باعث زیان بازار سرمایه شد.
سخنگوی دولت ضمن اشاره به عدم وجود رانت خبری در خصوص جلسه ۱۷ اردیبهشت دولت، نرخ ۷ هزار تومانی خوراک گاز پتروشیمی را حاصل بررسی کمیسیونهای تخصصی و همچنین نمایندگان مجلس دانست و از عزم دولت بر اعمال آن خبر داد.
رئیس کمیسیون اقتصادی در نامهای به رییس جمهور خواستار بازنگری در سازوکار تعیین قیمت خوراک تحویلی به پتروشیمی ها شد به نحوی که خوراک پتروشیمیها براساس سازوکار بازار محور و متاثر از متغیرهای داخلی و منطقهای تعیین شود.
دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه "پتروشیمیها بهدنبال خوراک ارزان نیستند"، گفت: یک فرمولی که مورد قبول بخش خصوصی و سرمایه گذار باشد و همه زمانها جواب بدهد؛ یعنی شناور باشد، جوابگوی حل مسئله است.
یک استاد اقتصاد بر این باور است که باید خوراک یارانهای، کوتاه مدت و مشروط در اختیار صنایع قرار بگیرد تا به هدف نهایی مبنی بر تولید محصولات با ارزش افزودهی بالا دست پیدا کنیم. بهرهمندی از خوراک یارانهای باید مشروط به توسعهی زنجیرهی ارزش محصولات باشد.
کارون بزرگترین رودخانه کشور است که به دلیل کاهش نزولات جوی، طرحهای انتقال آب و برداشتهای بیرویه وضعیت مناسبی ندارد، یکی از فشارهای موجود بر آن برداشت آب توسط پتروشیمیهای منطقه ماهشهر است، حال باید دید آیا با ایجاد تصفیهخانه پتروشیمیها این فشار از کارون برداشته میشود.
براساس برآوردها در صورتی که پیشنهاد وزارت اقتصاد در خصوص تغییر فرمول محاسبه نرخ خوراک پتروشیمیها که منجر به کاهش این نرخ میشود به تصویب هیئت وزیران برسد، شاهد کسری حدود ۸۰ هزار میلیارد تومانی در تبصره ۱۴ خواهیم بود.
تحلیلگر بازارهای مالی، با اشاره به نوسانات اخیر شاخص بورس، اظهار کرد: افزایش نرخ خوراک گاز در میانمدت به ضرر صنایع و به زیان دولت است و چارهای جز تعاملات دو سویه باقی نمیماند و در نهایت باید این قیمت اصلاح و یا تعدیل شود.